Gebruik van sportvoeding voor betere prestaties

sportvoeding

Sportvoeding is een boeiend onderwerp dat voortdurend evolueert. Het is een echt gebied van wetenschappelijk onderzoek geworden dat zich blijft ontwikkelen voor zowel amateurs als professionele atleten.

In feite hebben specialisten herhaaldelijk aangetoond dat voeding van invloed is op de gezondheid, de fysieke prestaties en het herstel.

sportvoeding

Wat is soort voeding is het

Sportvoeding is de basis van sportief succes. Een goed opgesteld voedingsplan stelt amateur- en beroepssporters in staat zo goed mogelijk te presteren tijdens training of wedstrijd. Het dieet van een sporter moet de juiste voeding, energie, voedingsstoffen en vloeistoffen leveren om het lichaam goed gehydrateerd te houden en zo goed mogelijk te laten functioneren.

Een sportdieet kan van dag tot dag verschillen, afhankelijk van de specifieke energiebehoeften van de dag. Het is dan ook een complex terrein omdat de specifieke behoeften van elke persoon anders zijn. Het dieet van een sporter moet daarom worden afgestemd op zijn of haar individuele doelstelling.

De belangrijkste energieleveranciers voor je lichaam

Koolhydraten

Hoewel niet essentieel voor ons overleven, zijn eenvoudige of complexe koolhydraten de belangrijkste bron van energie in het menselijk lichaam. Ze zijn de belangrijkste energiebron voor onze hersenen, het centrale zenuwstelsel en de spieren.

Wanneer je hard of intensief traint, is het belangrijk om voldoende koolhydraten in te nemen om het glycogeengehalte aan te vullen.

Eiwit

Eiwitten bestaan uit een keten van aminozuren en zijn essentieel voor elke cel in het menselijk lichaam. Ons lichaam gebruikt ze om onze spieren op te bouwen, onze cellen te herstellen en enzymen, hormonen en antilichamen te produceren.

Eiwit is essentieel in de voeding voor een sporter omdat het een belangrijke rol speelt bij spierherstel en groei.

Lipiden of vetten

Vetten kunnen verzadigd of onverzadigd zijn en spelen een vitale rol in het menselijk lichaam. Onverzadigde vetten worden als gezond beschouwd en zijn afkomstig van plantaardige bronnen zoals olijfolie en noten. Ze zijn zeer belangrijk in een sportvoedingsprogramma.

Lipiden leveren energie, helpen bij de ontwikkeling van het lichaam, beschermen onze organen en zijn een belangrijk onderdeel van het membraan van al onze cellen, de myeline van de zenuwen (schede), het beenmerg of de structuur van onze hersenen. Net als eiwitten zijn ze dus essentieel voor de goede werking van het lichaam.